Lalicup_dlan

Menstrualna skodelica – dobra za nas in okolje

Menstrualna skodelica je mala čašica, narejena iz silikona, ki si jo vstaviš v nožnico, kjer se v njo zbira menstrualna kri.

To je izdelek, za katerega sem izjemno hvaležna, da ga lahko uporabljam. Zaradi sebe in zaradi okolja, saj so dnevi med menstruacijo udobni, za sabo ne puščam več mesečno dozo krvavih odpadkov in privarčujem denar.
Prvič sem za njo slišala in jo videla v živo, ko si jo je kupila sestra in jo začela hvaliti takoj po prvi uporabi. Potrebovala sem 2 leti, da sem zbrala pogum in si jo kupila za svoj 20. rojstni dan. V teh dveh letih sem poslušala sestro kako si ne predstavlja več dni brez nje in sama še naprej uporabljala vložke. Več razlogov me je na koncu pripeljalo do nakupa:

  • Res nisem marala občutka, ko se ti kri izlije iz nožnice
  • Krvava postelja zjutraj, ko sem se zbudila (kar pogosto je teklo mimo nočnih vložkov)
  • Gora odpadnih vložkov, ki sem jih puščala za sabo vsak mesec
  • Nezmožnost špornih dejavnosti v najhujših dnevih
  • Zapravljaje denarja za ”potrošni” material (vložki)

Lalicup_vstavljanje

 

Ker je skodelica narejena iz medicinskega silikona je upogljiva ter mehka, zato jo po vstavitvi v nožnico sploh ne čutiš. Izpraznjevanje čašice v wc školjko, je manj pogosto, kot menjavanje vložkov in tamponov.  Čez dan spraznim skodelico od 2-4 krat, med spanjem ni skrbi, da bi se kaj razlilo. Z njo ni noben šport problem, tudi plavanje ne. Je pa potrebna skrbna čistoča rok, pri vstavljanju in spraznjevanju skodelice, kar je včasih malce izziv na kakšnih potovanjih!  Skodelico je potrebno splakniti pod tekočo vodo, vsakič ko jo sprazniš in preden jo vstaviš nazaj. Kadar vode ni na voljo,  se najbolje obnesejo higienski robčki s katerimi čašico obrišeš. Pred vsakim ciklusom skodelico prekuhaš v vreli vodi. Težav z vnetji ali kandido tukaj ni.

 

Lalicup_obiljemalehiškePo 6 letih uporabe svoje prve menstrualne skodelice, je prišel čas za novo. Rok uporabe menstrualnih skodelic se giblje nekje od 5-10 let. Z mojo staro skodelico sicer ni nič narobe, ne razpada in je še vedno funkcionalna. Za novo skodelico sem se odločila predvsem zaradi tega, ker je v tem času na tržišče prišla prva slovenska menstrualna skodelica – LaliCup. Za menoj je njena prva uporaba in sem zelo zadovoljna. V primerjavi s staro je lepša, saj (še) ni obarvana, je malo večja in mehkejša. Izgled tukaj ni tako važen kot funkcionalnost, vendar si lahko izberete zeleno, rdečo, modro ali brezbarvno skodelico. Velikost modela je odvisna od tega, kako močan menstrualni tok imate in če ste že vaginalno rodile. Sama sem izbrala model M, zaradi močnejšega toka drugi dan menstruacije, kjer mi je pri stari skodelici (S velikost) nekaj krvi še vedno steklo mimo. Pri LaliCup do tega ni prišlo, zato sem zelo zadovoljna. Mehkoba medicinskega silikona pa omogoča še bolj enostavno vstavljanje ter spraznjevanje menstrualne skodelice.  Tudi repek skodelice je mehkejši, ne moti in ne žuli. Priročna vrečkica z zadrgo pa je namenjena shranjevanju skodelice, ko je ne uporabljamo.

Želim res poudariti, da z uporabo skodelice naredite velik korak pri zmanjšanju osebnih odpadkov na mesečni ravni. S tamponi se da rešiti občutka izlitja krvi, vendar še vedno ostajajo mesečni odpadek. Pri uporabi menstrualne skodelice pa se vam bo poznalo tudi v denarnici, saj se je meni nakup skodelice povrnil v dobrih 10 mesecih, uporabna pa je več let. Naslednji korak, ki ga lahko naredite za skrb do okolja, je uporaba pralnih vložkov. Kombinacija menstrualne skodelice ter pralnih vložkov je pri meni zmagovalna v menstrualnih dneh.


Komentarji so onemogočeni za to objavo