4 pravila higiene pri menstrualni skodelici

Uporaba skodelice te poveže z rodili, saj med menstruacijo, pri vsakem stiku s skodelico, s prsti sežeš v nožnico.
Higiena rok in pravilno čiščenje skodelice sta zato zelo pomembni za optimalno in zdravo uporabo menstrualne skodelice.

1. Pred vsako menstruacijo skodelico vedno prekuhaj. Tako jo steriliziraš in v nožnico ne vnašaš morebitnih nečistoč ali bakterij. Jaz za to uporabljam poseben lonček, namenjen le prekuhavanju skodelice, kje jo pustim rahlo vreti v vodi 5 minut. Nato lonček odstavim, odlijem vodo in počakam, da se skodelica posuši. Shranim jo v priloženi vrečki ali takoj začnem uporabljati.

2. Med menstruacijo pri spraznjevanju, skodelico vedno speri pod tekočo pitno vodo. Kadar nisi prepričana v čistost vode, ali le te nimaš na voljo, za čiščenje uporabi dezinfekcijske robčke. V skrajni sili lahko tudi intimne in navadne robčke. Vse to sem sama že dala čez in bila v marsikateri situaciji. Nikoli nisem dobila kakršnega koli vnetja.

3. Pazi na higieno rok pri stiku s skodelico in nožnico. Vedno si dobro umijem roke, preden segam v svojo nožnico do skodelice. Kadar tekoče vode ni, si roke razkužim z razkužilom ali dezinfekcijskimi robčki in šele nato segam do skodelice. Pozor: Vedno počakaj, da alkohol v razkužilu izhlapi iz rok, saj drugače draži sluznico nočnice in te bo peklo!

4. Po koncu menstruacije skodelico dobro speri in počisti tudi luknjice pod robom skodelice. Luknjice pod robom so namenjene ustvarjanju rahlega podtlaka, ki skodelico drži na mestu v nožnici. Kri med menstruacijo zaide tudi v te male luknjice. Da boš skodelico res dobro očistila, si na tem mestu pomagaj z zobotrebci ali staro zobno ščetko. Skodelico daj pod vodo in spraskaj oz. izščetkaj nečistoče v luknjicah. Dobro speri celo skodelico, jo obriši in spravi dokler ne pride čas, ko se vrneš na pravilo 1.


Komentarji so onemogočeni za to objavo